Εμπόδια στην αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων στην ΕΕ

EurActiv.gr
Να δοθεί ένα τέλος στο «κανονιστικό χάος» που επικρατεί στον τομέα τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ και εμποδίζει τις επενδύσεις, επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Neelie Kroes.

 «Η τρέχουσα καθοδήγηση για τις ρυθμιστικές αρχές απλά δεν δίνει στις επιχειρήσεις- παλιές ή νέες- τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να κάνουν επενδύσεις. Ήρθα η ώρα να αλλάξει αυτό», είπε η Kroes.

Σήμερα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι αντιμέτωπες με διαφορετικές χρεώσεις και ρυθμιστικά συστήματα ανάλογα με το κράτος μέλος που δραστηριοποιούνται, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Η έλλειψη βεβαιότητας αποτελεί σίγουρα έναν λόγο που ο τομέας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, και δεν επιτρέπει στις εταιρείες να προβούν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

 «Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη χάνει στον παγκόσμιο αγώνα για την κατασκευή σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων. Συγκεκριμένα: οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν χαμηλή απόδοση, άλλες επιχειρήσεις χάνουν σε ανταγωνιστικότητα και οι οργισμένοι καταναλωτές είναι κολλημένοι στο αργό διαδίκτυο», είπε η Κομισιόν σε δήλωσή της.

Ο τομέας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης αναμένεται να υποστεί πτώση εσόδων κατά 10% τη δεκαετία 2006-2016, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 35% και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού επίσης ανάπτυξη 40% για την ίδια περίοδο.

Σημαντική στις επικείμενες προτάσεις για μια ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών, που αναμένονται στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι μια σειρά κανόνων που θα διέπουν τις τιμές του χαλκού και τη ρύθμιση των οπτικών ινών, έχοντας ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στις κατεστημένες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν στην κατοχή τους γραμμές χαλκού και τις ενοικιάζουν σε μικρότερες εταιρείες.

Τα τέλη πρόσβασης για δίκτυα χαλκού διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών - από € 4 έως € 14 το μήνα, ανά γραμμή - με βάση τις διάφορες μεθόδους υπολογισμού.

Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. EnergyBlog.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger